Niewsbrief

Recept

Verzonken appeltaart. Met een vleugje abrikoos

Ruikt heerlijk en smaakt nog beter - onze "verzonken appeltaart, huisstijl". Het hoogtepunt: een glazuur van abrikozenvruchtenspread geeft het een fijne glans en nog meer aroma. Hij is vooral lekker met vers geoogste of bewaarde appels uit eigen tuin. In plaats van boter kan de spons ook met margarine en dus lactosevrij worden gemaakt. En wie een tarwe-intolerantie heeft, komt ook aan zijn trekken, want wij gebruiken speltmeel in plaats van het gebruikelijke tarwemeel. Wij wensen u veel succes.

De ingrediënten (hoeveelheden voor de Riess geëmailleerde taartvorm, Ø 26 cm)

Voor het beslag:
4 biologische eieren (maat M)
½ tl zout
250 g boter (of plantaardige margarine)
250 g lichte Muscovado rietsuiker
175 g volkoren speltmeel
175 g speltbloem (type 630)
1 el wijnsteenroombakpoeder
1 vanillestokje

Voor de topping:
800 g appels sap van ½ citroen
½ tl gemalen kaneel
2 el abrikozen-vruchtenpasta
poedersuiker om te bestrooien

De voorbereiding

  1. Klop voor het beslag de boter en de suiker in een grote mengkom romig. Voeg geleidelijk de eieren toe, gevolgd door de bloem, het bakpoeder, het zout en het vruchtvlees van het vanillestokje en roer goed door.

  2. Schil de appels, snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en maak met een keukenmes enkele overlangse insnijdingen in de ronde buitenkant. Meng vervolgens de appelkwartjes met het citroensap en de kaneel in een kom.

  3. Giet het beslag in een goed ingevette cakevorm, strijk het glad en leg de appelkwartjes met de snijkant naar boven op het beslag (leg ze er gewoon op).

  4. Bak in de voorverwarmde oven. Bak in de voorverwarmde oven op de middelste plank op 180 °C boven/onderwarmte gedurende ongeveer 60 minuten (test met stokjes).

  5. Verwarm de abrikozenfruitspread lichtjes, bestrijk de nog warme cake ermee en laat afkoelen op een rooster. Bestuif met poedersuiker en serveer.

Onze tip:

Gooi het geschraapte vanillestokje niet weg. Doe het gewoon in een potje met schroefdop en suiker voor aromatische vanillesuiker.