Niewsbrief

Recept

Lavendel Torrone met Hazelnoten en Pistachenoten

Je moet wel een beetje geduld hebben om een zelfgemaakte torrone te roeren - maar je zult beloond worden met een aromatisch en heerlijk snoepje waar je geliefden hun vingers bij aflikken. Naar typisch Italiaans gebruik zijn de hoofdingrediënten van ons recept geen amandelen, maar hazelnoten uit Piemonte en pistachenoten uit Bronte. De intense smaak van lavendelhoning uit Zuid-Frankrijk voegt net dat ietsje meer toe. Zoals bij veel traditionele recepten, zijn er veel regionale variaties van torrone. Ons recept is gebaseerd op de Sardijnse bereidingswijze en heeft dus helemaal geen suiker nodig, maar de zoete smaak laat toch niets te wensen over. En gewikkeld in was of snoeppapiertjes is onze torrone interpretatie ook een heerlijk cadeau-idee.

Ingrediënten voor een broodvorm met een inhoud van ca. 800 ml:

2 eiwit
¼ theelepel
zout 500 g lavendelhoning
400 g geroosterde hazelnoten
100 g gepelde pistachenoten
geraspt een halve citroen

De voorbereiding

Bestrijk de broodvorm dun met neutrale olie en bekleed hem met bakpapier.

  1. Klop de eiwitten en het zout stijf.
  2. Doe vervolgens de honing in een koperen pan en smelt deze op laag vuur. Roer de opgeklopte eiwitten in porties door de honing met behulp van een deegschraper.
  3. Roer het mengsel langzaam maar voortdurend gedurende ongeveer 30-40 minuten op de laagste stand tot het aanzienlijk dikker wordt. Laat, om de consistentie te testen, een theelepel van het honing-eimengsel in een bak met koud water vallen. Het mengsel moet een zachte bal vormen en mag niet oplossen.
  4. Roer vervolgens de hazelnoten en pistachenoten door het honing-eimengsel en verwarm het geheel nog vijf minuten al roerend.
  5. Spatel tot slot de citroenschil erdoor, giet het mengsel in de voorbereide bakvorm en druk de luchtbellen die zich hebben gevormd er voorzichtig uit. Gebruik een stuk bakpapier om erop te leggen en druk het voorzichtig met je vingers aan.
  6. Laat de torrone volledig afkoelen, draai hem uit het blik en snijd hem met een gekarteld mes (broodmes) in hapklare stukken.

Onze tip: De consistentie van de torrone kan zacht en nogal plakkerig zijn of juist stevig om te bijten, afhankelijk van je smaak. Hoe langer u het mengsel al roerend verwarmt, hoe steviger het wordt.