Niewsbrief

Recept

Panini met gegrilde groenten, basilicumpesto, mozzarella en gezouten kappertjes

Er is een kruid dat een verlangen naar Italië kan genezen. Het ruikt heerlijk naar vakanties in het zuiden en speelt zijn aromatische troeven uit in een zelfgemaakte pesto: Basil! Gebruik hem rijkelijk als pittige aanvulling op panini met gegrilde tomaten en aubergines en zachtjes gesmolten mozzarella van de Milantoast-contactgrill - en het voelt alsof u in Milaan op de Piazza del Duomo zit: de vers bereide, nog grill-warme panino in de ene hand en een gekoeld drankje in de andere.

Ingrediënten voor 2 personen

4 sneetjes Italiaans landbrood
2 grote, verse tomaten
1 kleine aubergine
1 schep mozzarella (buffelmozzarella naar smaak)
2 tl gezouten kappertjes uit de pot
Olijfolie
Zout, peper

Voor de pesto:
1 bosje verse basilicumblaadjes
1 handvol pijnboompitten
een beetje knoflook
vers geraspte Parmezaanse kaas

De voorbereiding

  1. Was voor de pesto de basilicumblaadjes, dep ze droog en stamp ze fijn in een vijzel met de knoflook en een snufje zout. Voeg de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas toe, blijf malen en voeg geleidelijk de olijfolie toe tot de gewenste consistentie is bereikt. Bewaar de pesto in de koelkast tot gebruik.

  2. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter dik, zout een beetje en laat even marineren. Dep ze droog, bestrijk ze met een beetje olijfolie en grill ze vervolgens op een voorverwarmde contactgrill op 220 °C gedurende ongeveer 5 minuten.

  3. Snijd de tomaten in grove stukken. Doe ze in een kom die groot genoeg is en giet er kokend water over. Ontvel ze, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes. Leg de tomatenkwartjes op de barbecue, besprenkel met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Grill kort tot ze zacht zijn.

  4. Verhoog de temperatuur van de contactgrill tot 300 °C. Rooster twee sneetjes brood per panino aan beide kanten op de grill.

  5. Vervolgens afwerken: smeer een beetje pesto op één sneetje brood, leg er gegrilde tomaten, aubergines en gesneden mozzarella op. Versier met gezouten kappertjes naar smaak. Leg het tweede sneetje brood erop en verwarm de belegde panino twee minuten op de contactgrill.

Onze tip: Spoel de kappertjes af met koud water alvorens ze te gebruiken. Als u de zoute smaak wat meer wilt verminderen, kunt u de kappertjes ook even laten weken in een kommetje water. Daarna grondig afspoelen.