Niewsbrief

Duurzaam tuinieren. Water geven op een hulpbronbesparende manier

Water is een kostbare hulpbron die in veel regio's schaarser en dus ook duurder wordt, en het is belangrijk er zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Tijdens langere periodes van droogte, zowel in de moestuin als in de siertuin, kunt u er echter niet omheen water te geven als u de oogst en de bloei niet wilt missen. Naast de zuivere waterbehoefte van de planten moet ook worden opgemerkt dat voedingsstoffen alleen in een voor de planten beschikbare vorm kunnen worden afgebroken als de grond voldoende vochtig is. Om het waterverbruik zo laag mogelijk te houden - dit geldt vooral bij het gebruik van leidingwater - moeten verschillende maatregelen worden genomen: maatregelen die de waterbehoefte in de eerste plaats verminderen en het gebruik van de juiste irrigatiestrategieën die de planten het grootst mogelijke voordeel opleveren.

Met een volle zwaai. Juist water

Tijdens langere droge perioden kan zelfs de meest resistente bloem niet zonder extra watergift. En in uw moestuin verlangen sommige planten, zoals tomaten, zelfs naar water. Maar zelfs als u een moestuin wilt hebben en goed wilt oogsten, kunt u een aantal nuttige strategieën gebruiken om met weinig(er) water toe te komen.

  • "Eén keer schoffelen scheelt drie keer water geven" - deze oude tuinierswijsheid kunt u met een gerust hart aanhangen. Regelmatig schoffelen van de bovenste bodemlaag helpt de verdamping te verminderen. Dit komt doordat het de bodemcapillairen in het kruim van de bovengrond onderbreekt die het water uit de grond zouden "geleiden". Op die manier verkrijgt men een bodemstructuur die zorgt voor een constant watertransport van diepere lagen naar het gebied van de plantenwortels.
  • Bij frequent maar weinig water geven bereikt het water de wortelzone van de planten niet en verdampt het snel - tot verdriet van uw plant. Minder vaak, maar wel grondig water geven, heeft een duurzamer effect omdat het de ontwikkeling van een diep wortelstelsel bevordert dat het in diepere bodemlagen opgeslagen water kan gebruiken.
  • Waar mogelijk moet u de individuele plant direct aan de basis water geven met een gieter - indien mogelijk zonder sproeier **zo beperkt u de verdamping via de grond en het gebladerte.
  • Geef geen water in sterk zonlicht of bij sterke wind - ook dan zou het meeste water ongebruikt verdampen of wegdrijven nog voordat het in de grond kan doordringen. Bovendien kan sproeien in de volle zon leiden tot bladverbranding, omdat de waterdruppels werken als een brandend vergrootglas. Voor sommige groenteplanten leidt het temperatuurverschil tussen koud water en verwarmde bladeren ook tot groeistoornissen.
  • Het beste moment van de dag om water te geven is daarom de avond, vooral in de zomer, wanneer de zon al lager staat. Dit voorkomt bladverbranding, maar laat de bladeren toch uitdrogen, zodat ze 's nachts niet bedreigd worden door schimmelaantasting. Als u te maken hebt met vraatzuchtige slakken in uw perken, kunt u ook overschakelen op water geven in de vroege ochtend. En nog een kleine maar nuttige tip om goed af te sluiten: Als u niet zeker weet wanneer het water echt is doorgedrongen - in droge grond is 7 tot 10 l/m2 een goede richtlijn. Dit komt overeen met een regenval van ongeveer 7 tot 10 mm. Plaats ook een regenmeter in uw tuin om een idee te krijgen van de hoeveelheid regen en het effect daarvan op de grond (test na de regen gewoon voorzichtig met een spade hoe diep de grond is doorweekt).

Wat staat er in bloei? Droogtetolerante planten

  • In sommige jaren zijn de voorjaarsmaanden april en mei al vrij warm in de zomer; noemenswaardige neerslag valt er dan nauwelijks. Vooral in een zonovergoten tuin moet u dan al snel verdorde verliezen betreuren of onvermoeibaar water geven - tenzij u de beplanting van uw siertuin aanpast aan de klimatologische omstandigheden. Dat is niet eens zo moeilijk als het klinkt.

  • Wij hebben bijvoorbeeld perennials voor u samengesteld die dergelijke droge fasen van nature goed overleven - en vele daarvan vormen ook een uitstekende voedselbron voor bijen, vlinders en vele andere insecten. Een ander niet te onderschatten voordeel is dat slakken de meeste van deze planten liever links laten liggen.

  • In ons assortiment vindt u ook veel andere sierplanten die droogte en hitte goed verdragen. Zelfs de roos, de klassieker van elke siertuin, hoeft u niet te missen. Rozenliefhebbers waarderen onze historische rozensoorten en inheemse wilde rozen: Ze zijn meestal veel sterker en gemakkelijker te verzorgen dan moderne cultivars.

  • Tegelijkertijd overtuigen ze met een veel intensere geur en een overvloed aan bloesems in een breed spectrum van kleuren en vormen. Wilde vruchtenhagen zijn van even grote sierwaarde en tegelijkertijd van groot ecologisch belang. Steenpeer, sleedoorn of kornoelje, die wij onder andere in onze heesterpakketten aanbieden, stellen weinig eisen aan standplaats en klimaat, ze zijn robuust en winterhard. Hagen met wilde vruchten bieden dieren bovendien een veilige schuilplaats en produceren smakelijke, vitaminerijke vruchten die een voedzame aanvulling zijn op het menu van mens en dier. Tot de weinig veeleisende planten behoort bijvoorbeeld de gojibes, die uiterst windbestendig blijkt te zijn en hitte en droogte verdraagt.

Meer inspiratie