Niewsbrief

Messen & Accessoires

Japanse messen

Voor een Japanse kok is de vlekkeloze bereiding van voedsel altijd een natuurlijk onderdeel van het koken geweest; Japanse messenmakers fabriceren volgens deze standaard. Het resultaat zijn messen die uniek zijn in scherpte en hanteerbaarheid. Terwijl Europese messen meestal van één staal zijn gemaakt, worden Japanse messen gesmeed uit een combinatie van zacht ijzer (voor de dragerzijde) en extreem hard (ca. 62 tot 63 HRC) hoogzuiver koolstofstaal (voor de snijkant). Daarbij geldt: messen die aan één zijde zijn geslepen bestaan uit twee lagen, messen die aan beide zijden zijn geslepen bestaan uit drie lagen. De vorm van de messen volgt een eenvoudig principe: ze zijn uitsluitend geoptimaliseerd voor het beoogde doel.

Functioneel een belevenis.
Een universeel mes voor vlees, vis en groenten (aan beide zijden geslepen). Het heft is gemaakt van grijs magnoliahout, de hulzen van waterbuffelhoorn. Het kan alleen gebruikt worden om te snijden op een houten plank, nooit op marmer of glas. Als u er eenmaal aan gewend bent - het wordt gesneden, niet gedrukt - zult u steeds weer naar dit mes grijpen. Het onderhoud is zeer eenvoudig, evenals het slijpen.

Wissel. Japans en Bergisches Messerhandwerk.
De Japanse koksmessen betrekken wij van de Solinger messenfabrikant Robert Herder, een van onze vaste leveranciers. Sinds een decennium cultiveren zij een zeer intensieve samenwerking met de meestersmederijen in Sakai en Takefu, waar het Japanse bestek al eeuwenlang zijn wortels heeft. Het doel: de ambachtelijke tradities in de drie plaatsen behouden en steeds weer nieuw leven inblazen. Daartoe is er zelfs een regelmatige uitwisseling van leerlingen tussen de plaatsen in Duitsland en Japan.

Santoku Hocho. Drie deugden

Japans Koksmes Santoku

De Japanse naam "Santoku", wat "drie deugden" betekent, duidt al op de goede kwaliteiten van dit mes voor het snijden van vlees, vis en groenten - het is het universele keukenmes in zijn thuisland. Kenmerkend is de stompe bovenrand die in het verlengde van het heft loopt. Het brede lemmet steekt ver onder het handvat uit. Voor het snijvlak wordt hier een koolstofstaal van de hoogste kwaliteit gebruikt: "Yasuki", het witte staal. De Santoku wordt met de hand gemaakt door twee meesters in Sakai.

329,00 €

Keukenmes. De Deba

Japans Koksmes Deba

Het is het sterkste in ons assortiment. De Deba is een mes met een zeer sterke rug. Het is een licht mes - en toch zo sterk dat botten en graten van vlees en vis er snel mee gesneden kunnen worden. De combinatie van een breed lemmet en een zeer smal, geslepen lemmet maakt het gemakkelijk om nauwkeurig te werken bij het snijden en fileren van vis. Handig hierbij: het lemmet is aan één kant geslepen. Het lemmet is gemaakt van koolstofstaal van de hoogste kwaliteit: "Yasuki", wit staal. De Deba wordt met de hand gemaakt door twee meesters in Sakai.

289,00 €

Andere onderwerpen

De messen van Solingen zijn wereldberoemd. Zonder hen zou bijna niemand buiten Duitsland van het bestaan van de stad afweten. De conclusie dat het de messen waren die Solingen een plaats in de (cultuurhistorische) geschiedenisboeken bezorgden, zou echter kortzichtig zijn.

Ontdek nu

Het in 1872 in Solingen opgerichte bedrijf Robert Herder - bekend om zijn Windmühlen-messen - maakt deze messen nog steeds van ongelegeerd, d.w.z. roestvrij, staal. En dat doen ze uit overtuiging. Giselheid Herder-Scholz, eigenaar van het bedrijf en achterkleindochter van de oprichter, weet dat als je een mes van koolstofstaal met zorg behandelt, het een leven lang meegaat.

Ontdek nu

Er zijn nog maar enkele smederijen in Duitsland waar messen echt puur met de hand worden gemaakt - de Hohenmoorer Messermanufaktur is er een van. Daar worden messen gemaakt als eerlijke, solide, zeer functionele gereedschappen voor dagelijks gebruik.

Ontdek nu