Niewsbrief

Voorzichtig ophangen - de grondbeginselen van balkonbakken

De balkontuinier heeft het moeilijk. Terwijl de buurman op de begane grond die toegang heeft tot de tuin, kan putten uit het volledige assortiment planten, moet de bewoner op de begane grond terughoudendheid betrachten en zijn gewassen verdelen over balkonbakken en kuipen. Gecultiveerd is iets anders - of niet? Maar wee degene die de kleinste tuinman onrecht aandoet. Het creëren van een geschikte habitat voor planten en bloemen in een beperkte ruimte is misschien veeleisender dan het uitvoeren van dezelfde prestatie op uitgestrekte eigendommen. Op het eerste gezicht lijkt de keuze van de plantenbakken van secundair belang of een hoofdzakelijk modieuze aangelegenheid, maar bij nader inzien blijkt de geschikte balkonbak de allesbepalende factor voor een geslaagde teelt te zijn.

Alles behalve onaanzienlijk. De kwestie van het materiaal.

Laten we onszelf niet voor de gek houden: De klassieke bloembak boeit (of niet) met zijn eenvoudige plastic uiterlijk. Zo'n eenvoudig exemplaar mag dan zijn bestaansrecht hebben vanuit puur praktisch oogpunt - kunststof is immers het lichtste alternatief en bovendien vrij goedkoop in aanschaf - maar vanuit esthetisch oogpunt zijn al zijn concurrenten onbetwistbaar superieur. Een dicht bij de natuur ontworpen balkon met een rustieke touch wint het door het gebruik van hout. Onze balkonbox van robiniahout is aan de binnenkant brandwerend gemaakt voor een langere levensduur, maar moet niettemin tegen rot en vervorming van het hout worden beschermd door een geschikte binnenbak of een folie-inzet. Wij raden ook aan de folie te voorzien van kleine gaatjes, zodat overtollig water kan weglopen. Als u al kunststof bloembakken hebt, kunt u het uiterlijk verbeteren met onze vurenhouten bekleding. Beide producten worden onbehandeld gelaten en zullen op de lange termijn sporen van de tijd vertonen, omdat wij natuurlijk patina beschouwen als een designelement en niet als een gebrek. Als u waarde hecht aan duurzaamheid bij het ontwerpen van een balkon, kunt u kiezen voor verzinkte bloembakken, die worden gekenmerkt door hun duurzaamheid en weerbestendigheid enerzijds en hun tijdloze uiterlijk anderzijds. In de interactie met de planten zelf kan zink zowel een voordeel als te veel van het goede zijn. Als voedingsstof is het sporenelement elementair voor alle levende wezens en dus onmisbaar voor hun inheemse biotoop, maar voor sommige planten kan een overaanbod, zoals dat van de balkonbakken, ook schadelijk zijn. In geval van twijfel dient een kunststof inzetstuk als beschermende brug. Ondanks zijn eenvoudige schoonheid is de bloembak van Eternit - een echt zwaargewicht onder de plantenbakken - zelden te vinden. Vroeger werd vezelcement beschouwd als een asbestbron, maar nu is het vrij van schadelijke stoffen en volkomen onschadelijk voor mens en plant. In feite biedt het materiaal door zijn aard zelfs enorme voordelen en zou het als optie voor een nieuwe aankoop moeten worden overwogen. Eternit balkonbakken zijn ademend, kunnen overtollig vocht naar buiten afvoeren en voorkomen zo wateroverlast. Bovendien worden de plantenwortels beschermd tegen oververhitting door de verdampingskoeling, wat vooral van belang is op balkons op het zuiden, maar ook gevoelige planten op andere plaatsen ten goede komt. Met waterberging, voor iedereen die zijn beplanting niet voortdurend in de gaten kan houden, of ook in de basisvariant - Eternit balkonbakken doen hun naam eer aan en zijn een aankoop voor de eeuwigheid.

Bloembak van oud papier

Gegalvaniseerde stalen balkonbak

Balkon Box Robinia Hout

Balkondozen op hun plaats houden.

Terwijl de keuze van bloembakken in de eerste plaats gebaseerd is op esthetische overwegingen, moet de keuze van de houders zuiver praktisch zijn, want ze moeten tegen een stootje kunnen. Wanneer de gewichten van de balkonbak en de natte grond, afhankelijk van de grootte, bij elkaar worden opgeteld, komen er vele kilo's bij en hebben noch de bevestiging noch de reling een onbeperkt draagvermogen. Naast het maximale laadgewicht moet u er ook op letten dat de beugels in de breedte verstelbaar zijn en individueel kunnen worden aangepast aan de afmetingen van uw balkon. Het spreekt vanzelf dat voor een ronde reling andere regels gelden dan voor een vierkante. In het Manufactum gamma bieden wij oplossingen voor beide soorten balustrades - ze zijn allemaal staalhard en krachtig.

Draagriem balkondoos

Voor individualisten heeft MAGAZIN ook draagbanden in het assortiment waarmee wijnkisten of andere containers voor andere doeleinden in een handomdraai kunnen worden omgetoverd tot bloembakken. Welke variant u ook kiest: Hoewel de balkonbak zich relatief weinig aantrekt van het al dan niet in evenwicht zijn, kan een scheve bevestiging zeker lastige gevolgen hebben bij het water geven achteraf. Bij een te grote helling kan substraat wegspoelen of - in het geval van een verhard grondoppervlak - water weglopen zonder door te dringen. Op andere plaatsen kunt u de boel de boel laten, hier moet u op maat werken. Overigens hebben we in ons Manufactum Tuinjaar tips voor de juiste beplanting van uw balkonbakken - of het nu in het voorjaar, de zomer of de herfst is - voor u verzameld. Immers, alleen de bakken moeten kunnen hangen, niet de planten.

39,90 €