Niewsbrief

Onderwerp

Ons bakgerei - lekker uit traditie

Oma's taart is de beste, zeggen ze. Wij vinden: recepten zijn een kwestie van smaak, maar klassieke bakblikken, zoals grootmoeder die gebruikte, zijn moeilijk te verslaan. Goed dat ze nog bestaan. Corrosiebestendige emaille producten van Riessof van de firma Walter uit Zwaben, vormstabiele baklijsten en taartringen van de vakhandel en hoogwaardige gesoldeerde koekjessnijders van Krifka - de traditionele fabrikanten van onze koek- en broodbakblikken waren al experts op hun gebied toen grootmoeder nog taarten bakte van zand.

Cult objecten met een garantie op succes. Geëmailleerde bakblikken voor brood en gebak.

Als je een goede taart wilt bakken, moet je zeven dingen hebben! - Dat mag waar zijn, maar een goed bakblik is het belangrijkste om mee te beginnen. En wat dat betreft zijn emaille producten de onbetwiste leiders in de kwaliteitsvergelijking. Hoewel de techniek van het emailleren al duizenden jaren wordt toegepast, is het gebruik van email (of email, afhankelijk van wie je het vraagt) als beschermlaag voor alledaagse goederen nog betrekkelijk nieuw. Pas met de uitvinding van een niet-giftige variant in 1836 werd de productie van geëmailleerde huishoudelijke artikelen mogelijk. Wat volgde was een ware hausse. Geen wonder, want de metalen producten, die versmolten zijn met een of meer lagen silicaatglas, zijn niet alleen gemakkelijk schoon te maken en zeer hygiënisch wanneer er voorzichtig mee wordt omgegaan, maar ook uiterst duurzaam en ongevoelig. Zo werden potten, pannen en ovenschalen vroeger van generatie op generatie doorgegeven en groeiden zij in de loop der tijd uit tot echte erfstukken. Hoewel andere materialen de coating van gesmolten glas inmiddels bijna hadden verdrongen, altijd met nadelen voor het resultaat. Dat geldt tenminste voor baksels. Want een goede emaille ovenschaal heeft alleen maar voordelen. Het harde en gladde oppervlak is zo krasbestendig dat de taart zo nodig direct in de vorm kan worden gesneden. Het neemt geen kleur of smaak aan en geeft geen metaalsmaak af. Bovendien is het roestvrije oppervlak zo zuurbestendig dat geen enkel voedingsmiddel het kan aantasten - elk fruitgebak, maar ook zuurdesembrood, slaagt in geëmailleerde bakvormen zonder deze aan te tasten, waardoor de vormen (in tegenstelling tot sommige concurrenten) volkomen onschadelijk zijn voor de gezondheid. En last but not least: Door de optimale warmtegeleiding van emaille producten worden taarten en broden absoluut gelijkmatig gaar en bruin. In sommige gevallen kan de temperatuur in de oven daardoor met wel 50 °C worden verlaagd. Dus als het om duurzaamheid gaat, kan niemand het "ouderwetse stuk" voor de gek houden. Ze gaan een leven lang mee en besparen energie - waar vind je dat tegenwoordig nog?

Traditioneel en hedendaags tegelijk. Emaille producten van Riess en Walter.

Jarenlang hadden de oude potten van oma hooguit een nostalgische bonus, maar geëmailleerde producten zijn momenteel bezig aan een comeback. Niet in de laatste plaats dankzij de Oostenrijkse firma Riess, die al sinds 1922 naadloos geëmailleerd kookgerei produceert en zich nooit heeft laten van de wijs brengen door de mode. Vandaag de dag zijn de ecologisch en CO₂-neutraal met behulp van waterkracht geproduceerde goederen weer meer dan gewild - duurzame waarden, alsmede hoge kwaliteit en duurzaamheid voeren soms de boventoon. Oma zou opgewonden zijn. Ook omdat de Riess bakblikken in het Manufactum gamma nog steeds dezelfde klassieke, mooie look hebben met witte accenten. Goed voor alle generaties. In elk opzicht. Ook de firma Walter uit het Zwabische Albershausen overtuigt al meer dan 100 jaar met consistentie in de bakkerijsector. De quichevorm in ons assortiment is voorzien van een praktische loslaatbodem en slaat ook met vruchtengebak en taarten altijd een goed figuur. Toen en nu.

Wat de beroeps eert is veel waard voor de amateur bakker.

Niet alleen emaille bakblikken zijn een aankoop voor het leven, maar ook onze roestvrijstalen baklijsten en taartringen, die al sinds 1948 beproefd zijn, houden stand voor elke ambitieuze thuispatissier - en dat zonder een verkooppraatje te lijken. De kwaliteit zit in het detail. Eenvoudig maar uitstekend vervaardigd en grotendeels met de hand gemaakt, worden ze anders alleen in de professionele bakkerij gebruikt. Daar komt nog bij dat iedereen die zich altijd heeft geërgerd aan de goedkope, spotgoedkope koekjesstekers waarmee de winkels in de kersttijd worden overspoeld: De koekjesvormers van Krifka, die door en door handgesoldeerd zijn en al sinds 1936 in Wels, Oostenrijk, worden vervaardigd, zullen ook jarenlang voor onvervalst plezier zorgen. Onze conclusie: als u oma's taart vroeger niet lekker vond - wat wij tactvol verzwijgen - dan lag dat zeker aan het recept en niet aan het bakblik. Dus als je niet alleen materieel, maar ook culinair wilt scoren - en als je oma geen navenant smakelijke erfenis heeft achtergelaten - moet je ook moed putten. Sommige tradities moeten gewoon doorbroken worden. Met dit in gedachten, veel bakplezier.