Niewsbrief

Wollen dekens. Natuurlijk zacht, natuurlijk verwarmend

De keuze aan dekens op de markt is enorm. Er is iets voor elke behoefte, ongeacht of de deken moet worden gebruikt op een koele avond op het terras of als reisdeken, of de voorkeur wordt gegeven aan lichte, zachte dekens of aan duurzame, zware kwaliteiten. Er worden echter ook steeds meer dekens van synthetische materialen aangeboden. Ze zijn vaak voor weinig geld verkrijgbaar: Het materiaal is goedkoop en de fabricagekosten ook. Maar met het oog op de eigenlijke functie van een deken - aangename warmte bieden en tegelijk een evenwichtig microklimaat creëren - is deze goedkope prijs een hoge prijs: De natuurlijke klimatiserende eigenschappen en de duurzaamheid van een natuurlijke vezel zijn onnavolgbaar. Synthetisch materiaal kan hier niet tegenop. De wollen dekens in ons assortiment zijn gemaakt van eersteklas natuurlijke materialen. Wollen dekens in engere zin worden gemaakt van zuivere schapenwol. Bij Manufactum vindt u ook hoogwaardige wollen dekens in bredere zin, waarvoor fijn, ontbeend dierenhaar wordt verwerkt: sterk jak- of kameelhaar, zacht alpacahaar of fijn kasjmier.

Wollen dekens bij Manufactum

Wollen dekens in de engere zin. Nieuwe wol

Het gebruik van wol als grondstof vereiste een revolutie in de menselijke leefgewoonten: ongeveer 10.000 jaar geleden vond de neolithische revolutie plaats in het gebied van de Vruchtbare Sikkel - in Mesopotamië. De voormalige jagers-verzamelaars werden sedentair en beoefenden voor het eerst landbouw en veeteelt. En de verwerking van wol is terug te voeren tot Mesopotamië vanaf ongeveer het 4e millennium voor Christus. In principe komt wol van schapen - en toch is wol niet allemaal hetzelfde. Daarom worden de wolvezels van alle schapenrassen ingedeeld volgens uniforme criteria zoals vezellengte en -fijnheid, kroezing en kleur. Zogenaamde zuivere wol wordt verkregen door het levende dier te scheren, sommige rassen worden ook geplukt of gekamd. Lamswol komt van het allereerste scheren van het schaap en is de zachtste en fijnste scheerwol. De wollen dekens bij Manufactum worden gemaakt van hoogwaardige scheerwol, lamswol of merinowol. Merinoschapen leveren een uitzonderlijk zachte en fijne wol, de fijnheid van hun vezels bedraagt 23 tot 28 micron. Ook bij de andere dekens van zuiver scheerwol vindt u zeer zachte exemplaren, maar ook karaktervolle, zoals de Swiss army blanket. Hij is gemaakt van scheerwol van zo'n volumineuze en robuuste kwaliteit dat de deken ook de Oberbettkan vervangen of als picknickkleed kan worden gebruikt. Onze lamsdeken is geen wollen deken, maar wel bijzonder warm. In zekere zin is het de voorloper van de wollen deken, want hier is de "wol" nog terug te vinden zoals hij gegroeid is: als verwarmende vacht.

Wollen dekens in de ruimere zin. Van alpaca tot geitenhaar

Wol in ruimere zin kan niet alleen worden verkregen van schapen, maar ook van het haar van sommige dierenrassen. Net als schapenwol hebben de fijne natuurlijke haren van deze rassen uitstekende isolerende en klimaatregelende eigenschappen. Het fijne haar van alpaca's bijvoorbeeld is een holle vezel met uitstekende natuurlijke warmte-balancerende eigenschappen. Het is zeer licht, heeft een natuurlijke glans en is ondanks zijn fijnheid zeer duurzaam. Alpacahaar is daarom een van de meest waardevolle natuurlijke vezels. Kasjmier, afkomstig van de ondervacht van de kasjmiergeit, is het fijnste en edelste natuurlijke haar. Wollen dekens van kasjmier zijn zacht en verwarmend en bovendien verrassend licht. Ook jakhaar is ideaal om zeer lichte en tegelijk verwarmende wollen dekens van te maken. Hoewel yakhaar lichter en zachter is dan schapenwol, is het ook zeer sterk. Wollen dekens van zijdeachtig, glanzend kameelhaar zijn ideaal voor echt koude winteravonden en -nachten en zijn ondanks hun zachtheid zeer slijtvast.