Niewsbrief

De Wishbone stoel van Hans J. Wegner

Al meer dan 70 jaar wordt de CH24 beschouwd als een uitstekend voorbeeld van de kundige combinatie van eenvoud, comfort en stabiliteit en is waarschijnlijk het bekendste werk van de ontwerper Hans J. Wegner, die ook bekend werd als de "Meester van de Stoelen". Naast designgrootheden als Arne Jacobsen en Verner Panton is de medeoprichter van het Deense modernisme waarschijnlijk een van de bekendste en meest opmerkelijke meubelontwerpers ter wereld. Zijn "Wishbone Chair" CH24, ontworpen in 1949 in opdracht van de Deense meubelfabrikant Carl Hansen & Søn, was het laatste model van een hele serie stoelen die Hans J. Wegner had gemodelleerd naar de antieke Chinese keizerlijke tronen van de Ming dynastie - een minimalistische vormelijke tegenpool van de traditioneel logge en zware eettafelstoelen uit die tijd.

De CH24 getuigt van het diepe respect dat Wegner, een geschoold meester-timmerman en architect, had voor hout als materiaal en het karakter ervan, en de natuurlijke schoonheid en gratie waarvan hij in zijn werk altijd de nadruk trachtte te leggen. Het lichte en toch stabiele ontwerp van de met stoom gebogen rugleuning met zijn karakteristieke Y-vorm en de zitting, die met de hand is gevlochten met 120 meter papierkoord, maakt een grote verscheidenheid aan zithoudingen mogelijk en zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit in bruikbaarheid zonder het comfort te verwaarlozen.

Sinds 1950 produceert het bedrijf Carl Hansen & Søn de iconische "Wishbone"-stoel met enorm succes en zonder onderbreking - ondanks een productietijd van drie weken en 100 afzonderlijke stappen per stuk. De hoge kwaliteit van de volledig met de hand vervaardigde CH24 en de repareerbaarheid (versleten zittingen kunnen in het bedrijf opnieuw worden bekleed) inspireren tot op de dag van vandaag designliefhebbers van over de hele wereld - de stoel behoort nog steeds tot de bekendste en populairste Deense meubelen. En ook al geloofde de maker zelf nooit in de absolute perfectie van zijn eigen werk ("Ik bedoel altijd dat het nog beter kan - misschien gewoon met vier rechte stangen"), met de CH24 schiep hij een zetel die er ook na de volgende 100 jaar nog even esthetisch en modern zal uitzien als vandaag.