Niewsbrief

Vilten pantoffels. Warm in de winter, koel in de zomer

Het rollen van wol tot vilt ging aan het spinnen en weven als eenvoudigere techniek vooraf (en is als fabricagetechniek minstens 7000 jaar oud). Echt vilt is zeldzaam; namaakvilt - afgezien van dat van partijpolitiek, bestuur en verenigingen - is er in overvloed: een afvalproduct van polyacrylvliezen en andere goedkope synthetische materialen. Echte volvilten worden uitsluitend gemaakt van runderhaar en schapenwol, echte wolvilten uitsluitend van zuivere wol. Uiterlijk zijn vilt en viltvervangers nauwelijks van elkaar te onderscheiden; zij openbaren zich pas bij de vuurproef (echt vilt brandt niet, maar stooft slechts kort) en daarna in het gebruik. Echte vilten pantoffels voorzien de voet van airconditioning. Het zweet en brandt niet en koelt niet af op koude vloeren - vilt is het ideale pantoffelmateriaal.

Haflinger pantoffels. Gevormd op de laatste

De Haflinger pantoffels zijn gemaakt van zuiver wolvilt; een anatomisch gevormd kurk-latex voetbed zorgt voor een goede ondersteuning. De zool van de pantoffels is uitneembaar en kan worden vervangen door uw eigen inlegzolen.

Gottstein pantoffels bij Manufactum

De Gottstein pantoffels zijn voor ons rondgevilt uit de wol van oude schapenrassen; zonder storende naden en met een dunne zool van suède.

Coburg kastanje schaap

Het Coburger kastanjeschaap stamt af van een robuust oud schapenras dat vooral in het middelgebergte voorkwam. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar duizend dieren over en hun dichte wol wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van tapijten. In de loop van het leven van een schaap veranderen de kleuren van de wol van helder goudgeel of roodbraun in lichtere tinten, terwijl de wol zijn licht roodachtige glans behoudt: Dit wordt ook wel "golden fleece" genoemd. In onze vilten pantoffels wordt deze natuurlijke tint niet gemaskeerd door verven of bleken.

Zwitserse Jura schapen

De wol is afkomstig van het Zwitserse Jura schaap, een winterhard, sterk ras dat zeer geschikt is voor het houden op hoge bergweiden. De fijne, braune tot zwarte wol heeft een bijna merinokarakter. Gottstein verwerkt het tot wolvilt door de zuivere wolvacht, zonder chemicaliën geweekt in bronwater uit de bergen, in een historische hamermolen te persen en te kloppen tot ze sterk verdicht is.

Tiroolse steenschapen

Het is een van de oudste schapenrassen die we kennen. Het niet veeleisende dier wordt beschouwd als bijzonder nuchter en geschikt voor bergachtige gebieden. De wolvacht van het steenschaap is zeer dicht en stevig, de vezels zijn zeer duurzaam en voelen vrij "borstelig" aan. Met hun dichte vacht trotseren de schapen ook zware neerslag. De wol zorgt voor een goede warmtebalans. Voor de vilten pantoffels wordt zij in haar natuurlijke staat verwerkt, d.w.z. ongeverfd en ongebleekt, en voelt dienovereenkomstig "borstelig" aan.

Noot

Wolvilt is zeer gemakkelijk te onderhouden, omdat wol zichzelf aan de lucht reinigt. Als het vilt echter erg vuil wordt, kan het gemakkelijk weer worden schoongemaakt door het met zeepwater af te borstelen.