Niewsbrief

In beeld

Hedendaagse uurwerken. Mechanische polshorloges

Niemand heeft nog mechanische polshorloges nodig - smartphones en smartwatches geven ook de exacte tijd aan. Maar schermen kunnen uit. En is het echt alleen maar een vasthouden aan het vertrouwde waardoor zoveel digitale displays doen alsof ze analoog zijn?

Wij denken: analoge, mechanische polshorloges zijn actueler dan ooit. Hun levensduur wordt gemeten in decennia en niet in beschikbare updates van software en besturingssystemen. Zij zijn repareerbaar, werken zonder externe stroomvoorziening en zijn een uiting van geperfectioneerd fijnmechanisch vakmanschap.

Last but not least hebben mechanische polshorloges ook een esthetische en sensuele kwaliteit. De concentriciteit van de tandwielen en het spannen en loslaten van de veer zijn vandaag nog even fascinerend als 300 jaar geleden. Het is niet voor niets dat sommige horlogefabrikanten veel tijd en energie steken in het minutieus afwerken van delen van het uurwerk door middel van blauwen, slijpen en vergulden en dit (men zou bijna zeggen kunst)werk zichtbaar maken door middel van een transparante achterzijde van mineraalglas.

Voor ons assortiment hebben wij om ons heen gekeken, ook en vooral in horlogeregio's buiten de (gebaande) Zwitserse paden, en hebben wij een collectie samengesteld die zich richt op het centrum: op utility-horloges van hoge technische precisie in de beste cases. Hun functionele ontwerp is rechtstreeks gericht op hun eigenlijke doel, de tijdmeting, en hun functie heeft zich bewezen in het dagelijks gebruik, soms onder de zwaarste omstandigheden.