Niewsbrief

Kleding

Genaaide schoenen - goede tot (m) voet

Hun goede reputatie gaat vooraf aan de weltschoen: hoge kwaliteit, lange levensduur en draagcomfort zijn slechts drie van de eigenschappen die zij terecht claimen. Maar pas op: zwarte schapen in de schoenenkudde proberen voor zichzelf van deze glamour te profiteren zonder de kwaliteiten mee te brengen die de kern van welted schoenen vormen. Bij onze traditionele fabrikanten, zoals Dinkelacker, Heschung of Schuh Bertl, kunt u zeker zijn van de manier waarop ze gemaakt worden. En mocht je ooit in een verhitte discussie over welted shoes verzeild raken, dan geven we je hier diepgaande kennis mee die ook van pas kan komen als je de volgende keer schoenen koopt.

Ingelijste schoenen bij Manufactum

Schoenen met een frame. Dat is hoe je een schoen maakt.

Wie geringschattend spreekt over "in elkaar zetten" heeft waarschijnlijk nog nooit te maken gehad met het ingewikkelde handwerk achter de productie van een weltschoen. Zonder een schematische schets van een opengesneden voorbeeld van deze constructie, kan het precieze proces in principe alleen met veel woorden uitputtend worden behandeld. Toch zullen we proberen ons te beperken en te vertrouwen op uw scherp begripsvermogen.

In principe bestaat elke schoen uit twee delen: het bovendeel, dat de voet omsluit, en de zool, die uit verschillende lagen is samengesteld. De wildgroei van splitsingstendensen heeft geleid tot een situatie waarin de twee delen - in de handel bekend als het "merk" - thans hoofdzakelijk worden samengevoegd door vulkaniseren, spuitgieten of lijmen. Traditioneel, en wat de kwaliteit betreft, is naaien echter de meest gewaardeerde methode, waarbij het naaien van frames opnieuw de eerste plaats inneemt. Oorspronkelijk gebeurde dit met de hand, maar nu gebeurt het bijna altijd machinaal: Het proces dat in de jaren 1870 werd gepatenteerd door Charles Goodyear Jr. repliceert het handmatige proces op een even verfijnde manier. Het beschrijvende element "Goodyear welted" kan derhalve zonder aarzeling worden beschouwd als een gelijkwaardig synoniem voor "welted shoes". Als u op zoek gaat naar met de hand gestikte schoenen, zult u ze beschreven vinden als "met de hand gestikt" of "met de hand gestikt".

In wezen bestaat de productie van een welteschoen uit veel verschillende stappen. Het wezenlijke bestanddeel van dit type schoen is echter de naad met één stiksel, die van buitenaf onzichtbaar is. Het wordt gebruikt om de binnenzool aan de onderkant aan het bovenleer en de voering van het bovenleer vast te naaien en in dezelfde stap om het frame vast te maken waaraan de schoen zijn naam ontleent - een smalle strook leer die helemaal rond loopt en aan de buitenkant iets uitsteekt. De buitenzool, die ook iets breder is dan het bovendeel, wordt hier met een andere naad aan vastgemaakt. Op die manier zijn de binnen- en buitenzool slechts indirect verbonden door het frame.

Alles in de lijst. De dubbel genaaide versie.

Terwijl de klassieke stiknaad vooral wordt gebruikt voor fijn schoeisel, wordt zijn variant, de dubbelgestikte stiknaad, meestal gebruikt voor meer rustieke schoenen. Ook hier is de aparte naad met één stiksel een constitutief kenmerk, maar het boordsel is - in plaats van tussen de binnen- en buitenzool genaaid - aan de buitenkant van het bovendeel genaaid, zodat in dit geval de naad met één stiksel zichtbaar is naast de zogenaamde dubbele naad die het boordsel en de buitenzool verbindt. Dit verschijnsel kan goed worden waargenomen in onze werklaarzen van Bertl.

Ik zal die schoen aantrekken. De voordelen van welted schoenen.

De aanschaf van gepolijst schoeisel is een investering die de moeite waard is, vooral vanwege de duurzaamheid en het gemak van reparatie. In het begin lijkt de aanschaf hier en daar duurder, maar de balans slaat al snel door als je bedenkt dat de schoenen ontworpen zijn voor jarenlang gebruik en dankzij de dubbele stiksels op elk moment kunnen worden gerepareerd of zelfs helemaal opnieuw worden gemaakt, terwijl de rest van de schoen intact blijft - altijd op voorwaarde dat je niet te lang wacht met de nodige restauratiemaatregelen. Bovendien is er door de gescheiden naden geen directe verbinding tussen de buiten- en binnenkant en wordt het binnendringen van vocht doeltreffend verhinderd.

Niet direct beïnvloed door het constructietype, maar zeker doorslaggevend voor een welted schoen, zijn andere aspecten die vooral te maken hebben met het veeleisende fabricageproces zelf. Als u de hoogste kwaliteit kiest, zult u geneigd zijn de rest van de schoen dezelfde zorg en hetzelfde kwaliteitsbewustzijn te geven. Dankzij het gebruik van de beste materialen past de schoen zich individueel aan de anatomie van de voet van de drager aan en garandeert zo een optimaal draagcomfort met een hoge mate van pasvorm. De voet wordt niet moe, en dus wordt de drager van de schoen ook niet moe.

Buiten het gewone. Hoe herken je een schoen met welt?

Zelfs als we het tegendeel zouden willen beweren: Schoeisel met welt is op het eerste gezicht niet te herkennen - en zelfs op het tweede gezicht is een duidelijke identificatie niet altijd mogelijk. De veronderstelling dat een duidelijk zichtbare dubbele naad op het frame zonder twijfel zou wijzen op goede schoenen, is helaas onjuist. Veel mensen proberen tegenwoordig hogere kwaliteit te veinzen door een tussenzool met een pseudo-naad in te lijmen. Het enige waaraan een welted schoen duidelijk als zodanig te herkennen is - en hier bijt de kat in de staart - is de onzichtbare enkele naad.

Het verborgen onderscheidingsteken komt het meest waarschijnlijk aan het licht door hard te drukken op het bovendeel boven de welt. Maar hoe beter de schoenen gemaakt zijn, des te waarschijnlijker is het dat ze hun ware maat en kwaliteit verhullen. De veiligste gok is te vertrouwen op de "Goodyear welted" aanduiding. Of kijk anders eens naar de zorgvuldig samengestelde selectie in het Manufactum-assortiment.