Richard Kappeller

Handgemaakt Plat Vlier mes

Exclusief
Richard Kappeller
Handgemaakt Plat Vlier mes
  649,00 €alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 2-3 dagen

  Algemene informatie

  Exclusief

  Ontdek een reeks zeer speciale producten die wij speciaal voor u in eigen huis hebben ontwikkeld of verbeterd, zodat wij u altijd het hoogste niveau van materiaal en functionaliteit kunnen garanderen.

  Messen uit een andere tijd. Messen van Richard Kappeller.

  Messen zijn er in verschillende vormen en maten, met verschillende staalsoorten, lemmeten en slijpvormen, met massieve of decoratieve handvatten. Ze kunnen hard en stevig zijn of flexibel en fijn, en worden gebruikt voor van alles en nog wat, van scheren tot het splijten van hout. De messen zelf zijn net zo gevarieerd als de toepassingen; er zijn verschillende ontwerpen van platte elzenhouten messen tot volledig geïntegreerde messen. Het volledig handgemaakte product van een expert is meteen herkenbaar als je het oppakt: Alles is perfect op elkaar afgestemd, je voelt geen oneffenheden, de harmonie van het vakmanschap is onmiddellijk herkenbaar en in zo'n product zit de concentratie van het ontwerp en de vitaliteit van de fabricage. Richard Kappeller uit Salzburg heeft iets bereikt wat veel anderen niet automatisch bereiken, zelfs niet na vele jaren beroepservaring: om iets door te dringen tot voorbij alle theoretische kennis op zo'n manier dat je tot de essentie doordringt, is vandaag de dag niet vanzelfsprekend. Als student was hij eigenlijk op zoek naar een goed mes voor zichzelf, maar hij kon er geen vinden die aan zijn eisen voldeed. Hij las over het onderwerp en begon te experimenteren. Zelfs als student bleef hij trouw aan zijn hobby, die zich geleidelijk ontwikkelde tot een kleine handel in handvatmaterialen voor andere messenliefhebbers. Deze houtsoorten en hoorns waren goedkoper in grotere hoeveelheden, en wat hij zelf niet nodig had, gaf hij door aan andere messenliefhebbers. (Dit doet hij overigens nog steeds.) Kappeller vond al snel een levendige scene van particuliere messenmakers in de Duitstalige wereld en vestigde zich aanvankelijk als leverancier van interessante materialen. Ondertussen bleef hij zijn vaardigheden als messenmaker verbeteren en uiteindelijk waagde hij zich in 2003 als zelfstandige. Ondertussen had hij zich zo lang en zo intensief verdiept in messen, hun materialen, ontwerp en productie dat hij zijn reputatie als een van de meest bekwame messenmakers had gevestigd. Kappeller heeft zijn vak van de grond af aan geleerd, zoals gebruikelijk was in pre-industriële tijden: van planning tot uitvoering wordt zijn werkstuk volledig eigenhandig gemaakt, het is altijd zijn eigen creatie en meestal een uniek stuk. Elk jaar worden er tot 500 messen op deze manier gemaakt, de meeste eenmalig of in kleine series. Het kost ongeveer twaalf uur arbeid om een stuk te produceren, maar voor speciale ontwerpen of afwerkingen kan het aanzienlijk langer duren.

  Vakmanschap op het hoogste niveau.

  Veel gebruikers realiseren zich niet hoe complex een goed mes is (zelfs als het geen Damascus lemmet heeft). Het soort staal en handvatmateriaal, de mesconstructie en de balans moeten altijd worden afgestemd op het beoogde gebruik - en de geometrie van het lemmet hangt hier ook vanaf. Aan de hand van het voorbeeld van ons platte elzenhouten mes, dat Richard Kappeller in nauwe samenwerking met Manufactum heeft ontwikkeld, kunnen we laten zien wat hierachter zit: - De slijping beslaat slechts de helft van de breedte van het lemmet, waardoor het mes robuust genoeg blijft om bijvoorbeeld bij het splijten van hout met een blok aan de achterkant van het mes te worden geslagen; - Helemaal vooraan in het lemmet is een fijne, zogenaamde secundaire fase geslepen: Alleen hier wordt het mes geslepen of gehoond, waardoor slechts een kleine hoeveelheid materiaal wordt verwijderd en het mes snel weer scherp is; - het gebruikte allround staal is veelzijdig, zeer snijkantvast, gemakkelijk te slijpen en vooral veerkrachtig. De constructie bestaat uit een doorlopend lemmetdeel met daaraan vastzittende woestijnijzerhouten bolsters die met stevige klinknagels (van messing en nikkelzilver) zijn beveiligd tegen zijdelingse schuifkrachten. Het mes is echt geschikt voor dagelijks gebruik: het mes moet ergens tegen kunnen, dus er is aandacht besteed aan stabiliteit. Met 3,7 mm is het lemmet niet te dik, maar de speciale Scandinavische slijpwijze maakt het stevig, tot aan de punt. Het lemmet heeft een Scandinavische vorm en is kleiner dan de Duitse limiet van 12 cm, maar het is groot genoeg voor de meeste klussen, van het snijden van brandhout tot het in plakjes snijden van een snack. De achterkant van het lemmet heeft een scherpe rand en is daarom ideaal om vuur te maken met een vuursteen. Op een gekarteld gedeelte kan de duim rusten voor een stevigere snede als dat nodig is. Tijdens het walsen van het staal heeft zich een laag aanslag gevormd die niet is verwijderd, maar alleen is gezandstraald en licht afgeslepen. Dit oppervlak is verwijderd in het gebied waar het lemmet is geslepen, vandaar dat het kale materiaal daar zichtbaar is. Het gebruikte staal is roestvrij, maar heeft een indrukwekkende scherpte en behoud van de snede. De messchede is gemaakt van plantaardig gelooid rundleer, dat na montage werd geverfd en daarna behandeld met leervet. Er is een lederen strip verwerkt om de naad te beschermen, die het lemmet kan raken zonder de naad te bereiken.

  Productinformatie

  Artikel nummer 10875

   Lemmet van staal (N690), handvat van woestijnijzerhout (herkomst USA). Met een messing oogje en messing en nikkelzilveren klinknagels. Klinglengte 11 cm, totale lengte 23 cm. Gewicht 390 g. Op maat gemaakte schede van pitgelooid rundleer. Bij elk mes wordt een onderhoudsdoekje van mineraalgelooid suède geleverd. Geleverd in een opbergkist van sparren- en populierenhout.
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Klantenservice

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantenservice helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer +3278482721 of op elk gewenst moment op info@manufactum.be

   .

   Exclusief bij Manufactum

   Wij bieden u een aantal heel bijzondere producten van geselecteerde producenten, die in deze vorm alleen verkrijgbaar zijn bij Manufactum en waarvan wij u een hoogste mate aan materiaalkwaliteit en functionaliteit kunnen garanderen.

   Alle exclusieve producten