Goyon-Chazeau

Goyon-Chazeau tafelbestek gezandstraald

24-delig
Exclusief
Goyon-Chazeau
Goyon-Chazeau tafelbestek gezandstraald
24-delig
  579,00 €
  359,00 €alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 2-3 dagen

  Algemene informatie

  Exclusief

  Ontdek een reeks zeer speciale producten die wij speciaal voor u in eigen huis hebben ontwikkeld of verbeterd, zodat wij u altijd het hoogste niveau van materiaal en functionaliteit kunnen garanderen.

  Nieuwe editie van bijna vergeten vormen

  Samen met messenfabrikant Goyon-Chazeau hebben we deze eenvoudige roestvrijstalen bestekserie uit een 30-jarige sluimer ontwaakt. Toen de bij Thiers gevestigde bestekfabrikant Besset-Laroche in de jaren tachtig geen opvolger kon vinden, integreerde Coutellerie Goyon-Chazeau het naburige bedrijf zonder meer in de eigen productie - meerdere gereedschapsmallen en de expertise konden zo behouden blijven. Ons tafelbestek, dat ooit door Besset-Laroche werd ontworpen, werd gedurende enkele maanden in nauwe samenwerking met Goyon-Chazeau herwerkt - nu brengt de fabrikant de serie opnieuw op de markt en kan door het extra productievolume zelfs een vaste baan creëren. In Duitstalige landen is de bestekserie alleen hier te vinden.

  Hoe lichter, hoe artistieker

  Wat meteen opvalt aan dit bestek is hoe licht en evenwichtig het mes in de hand ligt. In Duitsland, waar zwaardere tafelmessen doorgaans meer in trek zijn, drukt dit bestek een ander concept van waarde uit. In de traditionele Franse tafelcultuur geldt: hoe lichter het mes, hoe groter het vakmanschap. In overeenstemming met deze claim gebruikt Goyon-Chazeau het zeldzame monocoque-proces, waarbij het holle handvat van het mes in feite hol wordt gelaten en uitvoerig wordt gelast aan het scherp gesmede en geharde lemmet. De meeste messen met holle handvatten op de Europese markt worden daarentegen gelijmd - het holle handvat wordt gevuld met stopverf, waarna de korte kling van het lemmet in de nog zachte massa wordt gestoken. Naast hun gewicht en balans in de hand hebben gelaste tafelmessen nog twee doorslaggevende voordelen ten opzichte van deze puttied messen: Ten eerste is de overgang tussen mes en steel volledig afgedicht - er is dus geen gevaar dat er water binnendringt bij het afwassen. Ten tweede is er binnenin geen stopverfmateriaal dat na verloop van tijd zou kunnen oplossen. Aangezien nog maar heel weinig bedrijven monocoque messen maken, is de kwaliteit die we bij Goyon-Chazeau aantreffen nog zeldzamer. Het zodanig lassen van de overgang tussen kling en handvat dat deze niet breekt, getuigt van een hoog niveau van vakmanschap. Tijdens een bezoek aan de Coutellerie konden we met eigen ogen zien hoeveel expertise en precisie nodig is om messen, vorken en lepels van een dergelijke kwaliteit te produceren. Het merendeel van de fabricagestappen van ons bestek vindt plaats in de fabriek in La Monnerie-le-Montel. Slechts enkele stappen, zoals het smeden van de messen, het grof slijpen of het dieptrekken van de vorken en lepels, worden uitgevoerd in naburige partnerbedrijven omdat daarvoor speciale en zeer grote machines nodig zijn.

  Precisie en ervaring - in meer dan 40 werkstappen

  Onze tafelmessen doorlopen in totaal meer dan 40 ambachtelijke stappen. Voor het handvat geven de bestekmakers van Goyon-Chazeau de kommen eerst vorm met een imposante pers: 150 ton kracht perst de roestvrijstalen blanks in een hol lichaam, waarna de metalen uitsteeksels rond de kommen worden uitgestanst. De machine moet nauwkeurig worden afgesteld zodat de randen geen gebreken vertonen, want een gladde rand is essentieel voor het samenvoegen van de schalen. Twee ervan worden op elkaar geplaatst en gepuntlast - zodat niets kan wegglijden tijdens het omtreklassen. Een door gas aangedreven elektrode loopt rond de rand en sluit deze uiteindelijk volledig af. Om gaten in de laspunten te voorkomen, gebruikt Goyon-Chazeau tijdens deze stap een beschermend gasmengsel van argon en CO₂. De ambachtslieden slijpen vervolgens het samengevoegde holle handvat glad op een slijpsteen met keramische korrel, omdat dit de enige manier is om lemmet en handvat, die in een plaatselijk partnerbedrijf worden gesmeed en gehard, samen te voegen. Lassen vereist precisie en ervaring; de bestekmakers moeten goed aanvoelen hoe lang ze de twee elementen met de hand moeten lassen. Als een plek te kort wordt verhit, houden de delen elkaar niet; als het te lang duurt, ontstaan er gaten bij de bolster, de overgang tussen het lemmet en het handvat. Hoezeer de arbeiders ook proberen om de afzonderlijke stukken zo gelijkaardig mogelijk te maken, de messen verschillen uiteindelijk minimaal omdat ze met de hand worden gemaakt.

  De laatste afwerking

  Ook het slijp- en polijstproces vereist handmatige expertise; het materiaal moet immers zo gelijkmatig mogelijk worden verwijderd. Zo leggen de vaklieden de ruimten tussen de vorken om een machinale schuurband voordat de vorkpunten daarop worden geslepen en worden de buitenranden van de vorken afgewerkt op schuurbanden met diamantcoating. Zo passeert elk stuk talrijke stations waar de materialen op de draaiende polijstschijven steeds fijner worden. Elke vork, elke lepel, elk mes van Goyon-Chazeau wordt bewerkt tot er geen onregelmatigheden of krassen meer te zien zijn. Vervolgens worden de messen fijn geslepen en de gesmede lemmeten gehoond - deze komen overigens uit een smederij in de buurt van Thiers, waar ook andere gerenommeerde bedrijven uit bekende messensteden als Solingen hun lemmeten laten maken. Voor de gezandstraalde versie van ons servies wordt de afwerking gevolgd door een extra oppervlaktebehandeling met een luchtdrukpistool. De kleine zandkorrels laten een fijne korrel achter op het roestvrij staal. Het proces maakt zichtbaar hoe goed de bestekmakers vooraf gewerkt hebben. Elke kleine oneffenheid wordt zichtbaar, maar het proces benadrukt ook het vakmanschap: de bolster op het laspunt wordt bijvoorbeeld niet overal mat, maar blijft hier en daar glanzend - een teken dat twee staalsoorten van verschillende textuur op dit punt werden samengevoegd. Ten slotte ondergaat elk stuk een nauwkeurige kwaliteitscontrole. Een medewerker inspecteert zorgvuldig elk stuk. Als het goed wordt bevonden, reinigt ze het bestek machinaal om het poetsmiddel volledig te verwijderen en om te testen of de stukken vaatwasmachinebestendig zijn. Ten slotte worden de afzonderlijke stukken, voordat ze na een laatste controle de fabriek verlaten, gemerkt met het logo van Goyon-Chazeau.

  Uitstekende bestekproductie. Coutellerie Goyon-Chazeau

  Zeven kilometer ten oosten van de Franse messenstad Thiers (Auvergne-Rhône-Alpes) is sinds 1953 Coutellerie Goyon-Chazeau gevestigd. Terwijl er ooit een aantal bedrijven waren in de regio, die al zeven eeuwen bekend staat om zijn bestek, is de messenfabriek in La Monnerie-le-Montel nu een van de weinige die de traditionele ambachtelijke technieken uit overtuiging handhaaft en alles ter plaatse vervaardigt. In 2013 kende de Franse regering het label EPV (Entreprise du Patrimoine Vivant) toe aan het familiebedrijf van de derde generatie voor zijn aanhoudende inzet voor het behoud van traditionele ambachtelijke technieken in de bestekproductie.

  Productinformatie

  Artikel nummer 29303

   Gemaakt van 18/10 roestvrij staal, gezandstraald. Gemaakt in Frankrijk.Mes: lengte 25 cm, lengte handvat 11 cm, gewicht 72 g.Vork: lengte 20 cm, lengte tanden 5 cm, gewicht 58 g.Lepel: lengte 20,5 cm, gewicht 72 g.Koffielepel: lengte 13,5 cm, gewicht 25 g.Taartvork: lengte 14 cm. Lengte van de tanden 3 cm. Gewicht 22 g.
   24 stuks. 6 tafelmessen, 6 tafelvorken, 6 tafellepels, 6 koffielepels.
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Klantenservice

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantenservice helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer +3278482721 of op elk gewenst moment op info@manufactum.be

   .

   Exclusief bij Manufactum

   Wij bieden u een aantal heel bijzondere producten van geselecteerde producenten, die in deze vorm alleen verkrijgbaar zijn bij Manufactum en waarvan wij u een hoogste mate aan materiaalkwaliteit en functionaliteit kunnen garanderen.

   Alle exclusieve producten